RSS Feed

oktober, 2012

  1. Levenslang

    oktober 31, 2012 by Arenda

    Wanneer de receptioniste begint aan haar tweede poging de arts aan de telefoon te krijgen, kijk ik om me heen om de tijd wat te doden. De zakelijk ingerichte wachtruimte is op een enkele bezoeker na leeg. Een verpleegkundige loopt gehaast met een aantal mappen in haar arm langs. In een hoek zit een man in elkaar gedoken; een door reuma gekromde hand leunend op een stok die hij tussen zijn knieën heeft geklemd. Mijn blik dwaalt terug naar de jonge vrouw aan de balie die opgelucht de hoorn neerlegt.

    ‘Dokter van Dijk kan u over een kwartiertje ontvangen. U kunt daar plaats nemen,’ en ze wijst met haar hoofd in de richting waar de man zich bevindt.

    Hij kijkt niet op wanneer ik tegenover hem ga zitten. Tersluiks laat ik mijn blik over hem heen glijden, echter, hoewel hij me vaag bekend voorkomt, kan ik hem niet thuisbrengen Ik trek een tijdschrift uit de wanordelijke stapel en probeer me te concentreren, maar mijn ogen worden onweerstaanbaar naar de man toegetrokken. Hij houdt zijn blik neerwaarts gericht en zijn rochelende ademhaling is welhaast het enige teken van leven. Enkele minuten later wordt hij binnengeroepen. Hij heeft nauwelijks de kracht zijn magere lijf van de stoel omhoog te duwen; naar evenwicht zoekend schuifelt hij voetje voor voetje vooruit. Hij hijgt zwaar en werpt in het voorbijgaan een lege blik in mijn richting. En dan valt met een luid gerinkel het kwartje. Mijn hart slaat roffels. Ik kan mijn ogen onmogelijk losmaken van de deur waarachter hij zojuist is verdwenen.

    Het vervolg van dit verhaal staat in mijn bundel: Verhalen om nooit te vergeten.

     


  2. Column: Verlengd Leven?

    oktober 7, 2012 by Arenda

    COLUMN:  VERLENGD  LEVEN ?

    Met verontwaardiging las ik dat dure medicijnen voor bejaarde kankerpatiënten niet langer vanzelfsprekend worden verstrekt doordat ze niet samengaan met bepaalde aandoeningen. Overtuigend bewijs daarvoor ontbreekt echter. Ziekenhuizen krijgen derhalve extra geld hetgeen niet altijd ten goede komt aan die groep waarvoor het is bestemd.

    Bij mij kwamen meteen twee gedachten op: enerzijds het streven in onze cultuur om kost wat kost mensen zo lang mogelijk in leven te houden en anderzijds de weerstand om de lijdende mens een waardig einde te gunnen.

    Patiënten dure medicijnen onthouden betekent in sommige gevallen een langere lijdensweg. Niet elke (zieke) bejaarde wenst een zelfgekozen einde, echter, wordt het niet tijd voor degenen die daarvoor kiezen een humaan en waardig levenseinde mogelijk te maken?

    Okt. 2012               Arenda Huijsen

    Gepubliceerd op de site  120w.nl